Quantcast
Channel: Kommentarer till Surkål, hemmagjord probiotika för en gladare mage.
Viewing all 46 articles
Browse latest View live

Av: Hälsa som livsstil

$
0
0

Hej,
Jag har aldrig provat att fermentera rödlök men tycker att det bör gå. Den bör också bli mer lättsmält precis som surkål eftersom bakterierna hjälper till att bryta ner fibrerna vilket är det vissa personer har problem med hos just lök.

Mvh Johan


Av: Sofia

$
0
0

Hej, hur vet man om kan äta, respektive inte äta surkålen och då menar jag hur vet man om den man gjort inte har fått några ”felaktiga” bakterier i sig? Jag öppnade min burk idag efter ca 1,5 mån i kylskåp. Den luktar jäst men är ju samtidigt kanske inte så konstigt.

Av: Karin

$
0
0

Hej! Kan man börja äta av den efter 3 dagar och lämna den framme sen för att fortsätta eller har man avbrutit processen? Ska det förvaras i kyl när jag börjat äta av den?

Av: Hälsa som livsstil

$
0
0

Hej Sofia,
Surkålen kommer lukta jäst så det är inget konstigt men den bör även lukta syrat. Om surkålen har mörka fläckar, luktar illa, blivit geggig eller börjat mögla så har syaningen tyvärr misslyckats. Lita på dina sinnen, om det ser eller luktar illa bör du inte äta den, annars är det fritt fram.
Mvh Johan

Av: Hälsa som livsstil

$
0
0

Hej Karin,
Du kan börja äta av den redan efter 3 dagar men du får ut betydligt mer nyttigheter om du låter den stå längre. Jag har gjort så som du skriver, börjat äta av den och fortsätta låta den stå framme och det har inte varit några problem. Tänk bara på att använda rena redskap när du tar upp surkålen ur burken. När surkålen har fått den nivå av syrning du är ute efter sätter du in den i kylen.
Mvh Johan

Av: Karin

$
0
0
Ok då ska jag göra en sats nu, tack för bra svar 😊

Av: Erik

$
0
0

Är det någon risk att luften i burken förstör fermenteringsprocessen? Jag läser på många ställen att man måste tynga ner kålen helt under vätskeytan. Men jag vet inte om det gäller för lufttäta burkar som den du och jag använder.

Vad säger du om detta?

Av: Hälsa som livsstil

$
0
0

Hej Erik,
Kålen ska vara nere under vätskan. Jag använder ingen tyngd för att trycka ner kålen utan jag fyller burken tillräckligt mycket så att det inte behövs och jag har ännu inte haft någon misslyckad surkål. Om man inte använder en lufttät burk kan jag tänka mig att det måste användas vikter för att hålla ner kålen. Surkål ska fermenteras utan tillgång till syre.
/Johan


Av: Denis

$
0
0

Jag vill bara tipsa om hur vi gör det i f.d. Jugoslavien.Man lägger in hela kålhuvuden i stort fat , saltar cirka 4% av det volym vatten fatet rymmer
och sen häller över källvatten och stänger ( ej kravatten för klor förstör det goda ).En träbit av ek eller bok eller granitsten för att hålla kålen under vattenytan.Den saften som blir är det bästa mot bakfylla som finns.Man ska ta rödkål helst eftersom saften är mycekt godare och nyttigare ( c- vitamin ).

Av: Hälsa som livsstil

Av: Kasia

$
0
0

Riktig surkål gör man i en trätunna och slår med en träklubba tills från kålen kommer mycket saft.Man tillsätter ingenting mer förutom salt.Denna kål måste stå in i kälaren minst 2 veckor (luktar fruktansvärt pga fermentation) .Sedan man kan äta den hela vinter.Den är rik i C vitamin.,förbättrar immunoförsvar.Man kan äta den även som sallad med tillsats av morötter och lök och lite olja. Passar till fiskmenu och om man vill även till kött.
Om jag kan rekommendera så är det den från Willys med märke Krakus.Utan ättika
,utan citronsyra.Den bästa jag har hittat här i Sverige

Av: Erik

$
0
0

Tack för svar. Jag frågade eftersom jag själv gjort samma sak.

Fastän jag pressat ut så mycket vätska att det täcker surkålen, så flyter några bitar upp. Och när syrningen tar fart börjar massan resa sig p.g.a. bubblorna, så det sticker upp ännu mer ur vätskeytan.

Är det inte ett problem tror du?

Av: Gunilla

$
0
0

”Stöten” kallas ”pistill” på fackspråk…

Av: Hälsa som livsstil

$
0
0

Tack Gunilla, då har vi lärt oss något nytt :).

Av: Annika Frykberg

$
0
0

Tack för dagens tips :) Nu är det bara att kavla upp ärmarna och prova !


Av: Lagerstedt

$
0
0

Den surkål man kan köpa i handeln, vad tror du om dess innehåll? Bra eller dåligt? Jag menar om man nu inte har tålamod att göra egen :-) Själv gör jag alltid mat från grunden och äter en blandning mellan LCHF/Paleo/naturlig mat. Har aldrig ätit surkål men vill gärna testa.

Av: Hälsa som livsstil

$
0
0

Det finns bra surkål att köpa i affären dock är den ibland lite svår att hitta. Ica har en som är ekologisk dock innehåller den citronsyra vilket är lite tråkigt. Vi har tidigare köpt den som heter Tistelvind på coop vilket är en ekologisk surkål utan tillsatser dock är den inte lika god som min hemmagjorda. Det du bör titta efter när du köper surkål är att den inte är pastöriserad för då är alla bakterier i surkålen döda.

Av: Hälsa som livsstil

$
0
0

Härligt Annika! Hoppas den blir bra :)

Av: Surkål – min hemmagjorda probiotika | Mias Gravidblogg

$
0
0

[…] dagar.) Jag tycker köpt surkål smakar räv men nu har jag blivit lovad en smakupplevelse enligt det här receptet. Så när jag hittade en liten söt ekologisk vitkål i grönsaksdisken här om dagen var […]

Av: Anna

$
0
0

Kan jeg mon bruge ”vassle” fra min kokosyoghurt i stedet? P.S Linket:*Här kan du läsa hur du gör din egen vassle. fører til opskrift på Tahin :)

Viewing all 46 articles
Browse latest View live